Историјат

logo header

КРАТАК ИСТОРИЈАТ РАДА ВРТИЋА У ЛОЗНИЦИ

Почетком шездесетих година прошлог века у Лозници је основано прво дечје забавиште, које је радило до краја новембра 1966. Године, када почиње да ради први вртић (обданиште „Бамби“) у наменски изграђеном објекту, у близини ОШ “Кадињача“, капацитета од три васпитне групе.

Интезивни развој привреде у Лозници условио је пораст броја запослених. Фабрика хемијских производа “Вискоза“, као носилац привредног развоја општине, развијала се у гиганта са преко 10 000 запослених. Развојем привреде ове средине  увећавао се број и расла је потреба за збрињавањем предшколске деце. Број деце у вртићу је растао и убрзо је вртић постао тесан. Због тога се  приступило изградњи још једног објекта који је започет 1970., а усељен 1973. године. Нови вртић изграђен је у близини ОШ “Јован Цвијић“, са простором за три васпитне групе и јасленим делом од три јаслене групе. Нови објекат добио је назив   „Бамби II“.

Број деце у вртићима континуирано расте, па надлежне институције у граду и даље раде на проширењу капацитета. Израђен је пројекат доградње вртића „Бамби I“, чија је реализација извршена у две фазе: 1977. Године, када су дограђене две собе за васпитни узраст са пратећим просторима и салом за заједничке активности, као и две собе за јаслени узраст, а  1981. године дограђене су још три собе за васпитни узраст са пратећим простором и простор за рад дечје кухиње.

Током 1980. године извршена је и адаптација старе школске зграде у Варош Лешници, а вртић у овом насељу почео је са радом наредне године, са две мешовите васпитне групе. Исте године почеле су да раде предшколске групе ван седишта Установе. Биле су то групе у Бањи Ковиљачи, Липничком Шору и Липници.

Већ 1983. године отворен је вртић у Бањи Ковиљачи са простором за две мешовите васпитне групе. Број предшколских група по селима при основним школама се увећава, па школске 1984/85. године установа има 22 групе (616 деце) целодневног боравка и 12 предшколских група (4 групе у седишту Установе и 8 при основним школама).

Током 1985/86. године уведене су и неке новине у дневном распореду рада у Установи. Почела је са радом друга смена у времену од 11:30 до 22:30 часова. Од стране СИЗ-а дечје заштите и ПП завода вршено је вредновање резултата рада Установе. По својим резултатима ова  Установа је сврстана међу прве у Србији, па јој се додељује златна плакета. Такви резултати условили су да Установа добије значајна средства, како за проширење капацитета, тако и за  уређење постојећих. Одмах се приступило адаптацији простора за вртић у насељу „Штира II“  и опремању постојећих вртића и дворишта неопходним реквизитима. У нови објекат су се 1989. године уселиле три васпитне групе.

Изменом Статута 1990. Године, Установа добија назив Установа за предшколско васпитање и образовање „Бамби“Лозница, а у њеном саставу је 6 наменски изграђених објеката: вртић „Бамби“, вртић“Лане“, вртић „Пчелица“ и јасле „Лептирић“ - у Лозници , вртић “Пинокио“ - у Бањи Ковиљачи и вртић „Звончић“ - у Варош Лешници.

Током 1995. године вртић у Лешници је порушен ради изградње спортске хале у том месту.

Почетком деведесетих година привредни развој у земљи, па и у нашој средини, доживљава крах. Време санкција тај тренд све више подстиче. То је условило да број деце у вртићима почиње да опада. Тако Установа у периоду од 1991. до 1994. године има више капацитета за целодневни боравак  у односу на исказане потребе родитеља.

Ипак од 1994. године, без обзира на целокупну друштвену ситуацију, број деце у Установи се повећава и већ од наредне године не може да удовољи свим захтевима заинтересованих родитеља. Простори намењени за рекреативне и друге заједничке активности стављају се у функцију смештаја  деце. Са реалним капацитетима  од 600 места у целодневном боравку, Установа је у периоду од 1998. до 2010. године уписивала од 700 до 750 деце. Но, и поред тога листе чекања за вртиће из године у годину бивале су све дуже. Да би се решили ови проблеми, последњих година, учињени  су велики напори на проширењу капацитета. 2009. године је започета  изградња новог вртића на Лагатору, 2012. године је завршен овај објекат, а током 2011. и 2012. године адаптирана је зграда месне заједнице у Лешници за потребе вртића, тако да је установа у нову радну 2012/2013. годину ушла са два нова наменски изграђена објекта (вртић “Чаролија“ на Лагатору и вртић “Звончић“ у Лешници). У складу са тим проширењем, пружила се, после дужег времена, могућност да се сви заинтересовани упишу у целодневни боравак.

Измене законских прописа током 2010. и 2011. године, условиле су неке статусне промене у Установи. Установа је регистрована под новим називом Предшколска установа “Бамби“ Лозница.

Појавом листе чекања, град Лозница проширује капацитете вртића.

 

4. септембра 2019. године завршена је реконструкција и надоградња објекта „Бамби“. Постојећи капацитет проширен је за 130 места.

 

Потреба за ВОР и даље расте. Министарство просвете у сарадњи са градом Лозница предузела је активности на издвајање новог објекта. Дана 01.06.2023. године отворен је нови вртић „Колибри“ чијим отварањем је обезбеђено 270 места за лозничке малишане. Изградња објекта део је пројекта инклузивно предшколско васпитање и образовање које се спроводи уз подршку светске банке, а све у циљу унапређења квалитета и услова ПВО за сву децу.

 

Град Лозница је у радној 2023/24 издвојио средства како би се адаптирао и кренуо са радом простор на Брезјаку. Такође, родитељи су изразили жељу за потребом полудневног боравка у трајању од 4 часа за који им је град Лозница изашао у сусрет адаптацијом простора. 

Драги пријатељи,

Добро дошли на сајт Предшколске установе „Бамби“!

Имамо велико задовољство да са вама поделимо знања, искуства и идеје које детињство наших најмлађих могу учинити још лепшим. Надамо се узајамној сарадњи и подршци!

Ту смо да растемо заједно!

Срдачно,

Предшколска установа „Бамби“